Texas Hold’em

Texas Hold’em räknas sedan ett flertal år sen tillbaka som världens mest populära pokervariant. Som spelare tilldelas du två stycken hålkort som bara är dina och som endast du kan se. Dessa kort använder du sedan tillsammans med de gemensamma kort som läggs fram på bordet för att bilda den absolut bästa handen som är möjlig. Det betyder med andra ord att varje spelare som deltar i en giv har två kort dolt som ger dem möjligheten att särskilja sig från de andra spelarna, samtidig som alla alltid delar på de gemensamma korten och kan använda dessa för att skapa en optimal hand.texas hold'emFör ett tiotal år sen smällde Texas Hold’em ner som en bomb i Sverige och resten av världen. Spelat var långt ifrån nytt men plötsligt ökade alltså intresset markant och online pokerboomen var därmed ett faktum. Idag har denna pokerboom lugnat ner sig en aning, vissa menar till och med att den är över, men hur det än må ligga till, återstår fortfarande miljontals spelare världen över som relativt frekvent spenderar sin tid med att spela online poker, och då främst Texas Hold’em.Texas Hold’em innehåller samma sorts system för att värdera sin hand som många andra pokerspel, exempelvis mörkpoker (eller femkortspoker som det också kallas). Det börjar med högst kort och slutar med den högsta möjliga färgstegen, royal straight flush, där 10, J, D, K och E ingår i en och samma färg.

Hur spelet går till

Varje ni giv börjar med att man delar ut två hålkort till vardera spelare och sedan som är det upp till alla att avgöra om de vill gå med, lägga sig, eller öka insatsen. Två av spelarna betalar en summa som bildar den initiala potten, en plikt som man turas om med runt bordet, där en av dessa är mindre och kallas lilla blind, medans den andra är större och kallas stora blind. Den som lägger stor blind behöver inte heller bestämma sig om han vill vara med i omgången eller inte då han redan betalt den insats som krävs, så länge ingen annan spelare bestämmer sig för att höja. Därefter delas tre kort ut på bordet som kallas floppen och som hör till samtliga spelare, och efter den följer ännu en satsningsomgång där spelare får välja om de vill passa turen vidare (checka), höja, eller syna en annan spelares höjning. På samma sätt följer de två följande stegen i en hand vid namn turn och river, med enda skillnad att det då bara delas ut ett kort på bordet. Spelaren som har bäst kort efter rivern då alla visar sina händer, eller som lyckas få alla andra att spelare att lägga sig någon gång under handen är den som vinner potten, även om det finns vissa specialfall där den kan delas upp en aning.

Lär dig mer om spelet

För den som vill lära sig mer om Texas Hold’em så finns en massa att läsa på internet, böcker och tidningar. Om du på allvar vill ta på spelet så rekommenderar vi att du läser på så mycket som möjligt samtidigt som du analyserar det du läser och försöker bilda dig din egen uppfattning. Varva läsningen med att spela och återgå sedan till sådant du läst förut. Helt plötsligt så kan ny insikter infinna sig, även om du trott dig förstå merparten av det du läst redan vid det första tillfället. Besök gärna Poker.se som är Sveriges största sajt om poker. Där kan du lära dig massor som ny spelare och dessutom finna bra erbjudanden från de olika spelbolagen. En bok vi rekommenderar som kan ta dig riktigt långt i din utveckling är ”No Limit Hold’em: Teori och praktik” skriven av David Sklansky och Ed Miller.